tisdag 12 april 2011

Surströmmingens...

 ...vara eller icke vara har ju diskuterats eftersom strömmingen har högre halter dioxin och PCB än gränsvärdena för fisk i EU.
Men nu är det klart att Regeringen kommer att fortsätta att begära undantag från EU:s regler om gränsvärden i fisk.
Så nu kan fiskarna längst Norrlandskusten andas ut, ja inte fiskarna utan fiskarna eftersom traditionen att äta surströmming kan leva vidare.
Traditioner är till för att bevaras så jag pustar också ut, eftersom jag gillar denna delikatess.
Har ni nån ”delikatess” som ni kan bli så där galet sugen på?

27 kommentarer:

  1. Fy fabian vad äckligt.
    Delikatess för mig är goda skinkor och ost som jag kan bli ruskigt sugen på.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Dessutom äter man väl kanske inte surströmming så ofta att det blöir direkt hälsovådligt? Hur som helst är det inget för mig men däremot njuter jag görna av vårt rögeris goda fisk- och skaldjursrätter! Mums :D

    Kram

    SvaraRadera
  3. O ja, men ikke är det surströmming! Favoriträtten här är spaghetti och köttfärssås och det är jag sugen på nästan jämt! =)
    Kramen

    SvaraRadera
  4. Har aldrig ätit surströmming så jag kan faktiskt inte uttala mig men det låter inte gott!
    Delikatesser som jag kan bli sugen på? Nja.. kommer inte på några faktiskt... Jag blir mer galet sugen på laxsushi tex...
    Kram

    SvaraRadera
  5. Jag skrev också om det härom dagen. Jag menar, man äter surströmming en gång om året (vanligtvis) så hur farligt kan det vara?
    Jag har många delikatesser som får igång mig ;-)

    SvaraRadera
  6. Gomorron.......ja inte är det sur fisk inte, men löjrom!!
    Tack........det blev bacon och spagetti, svårt att misslyckas med!

    HA det gött!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Sriströmming? Bläää säger jag...ha en bra tisdag! Kramar

    SvaraRadera
  8. Tack gode gud för att den blir kvar, det är ju bara SÅ gott!
    Kram♥

    SvaraRadera
  9. Har nog inga särskilda cravings och surstöming har jag aldrig provat..och vill nog inte heller, gillar inte ens sill, strömmning etc.
    Kram

    SvaraRadera
  10. Surströmming kan vi inte leva utan!

    SvaraRadera
  11. Oj,oj,oj.....jag ÄLSKAR surströmming! Äter det inte bara i augusti.....nej,nej,nej...hela året! Burken får gärna vara liiiite "svullen"....gör inget.....då har den jäst bra....hi,hi,hi. Du ska veta att jag följt denna diskussion i media.
    Önskar dig en bra dag!

    SvaraRadera
  12. Sikrom (bättre än löjrom enligt mig, dom större kornen är så roliga att försöka tugga sönder en och en. Fast inte alla då, såklart).
    Det är en av få saker som vi aldrig har fått tag på här nere, utan måste hamstra från Sverige.

    SvaraRadera
  13. Surströmming, exempelvis, det kan vi köpa tvärs över gatan :-)

    SvaraRadera
  14. Även fast jag aldrig har ätit surströmming och nog aldrgi kommer göra det heller så tycker jag det är bra att det får finnas kvar. Varför ska EU komma och lägga sig i allt, hela tiden. Traditioner är bra att ha kvar. Kram

    SvaraRadera
  15. Har faktiskt aldrig smakat surströmming... Tycker inte att EU ska lägga sig i allt...
    /Frogprincess

    SvaraRadera
  16. Mmmm favorit-rätter har jag, men det som jag ofta blir sugen på är just en riktig surströmmingsklämma, mumsans vad himlans gott det är;))
    kramizzzz

    SvaraRadera
  17. Fy vad äkligt! Men mysig blogg du har nu ska jag kolla runt lite här.

    SvaraRadera
  18. Surströmmingen hade jag inte saknat om den försvann (okej, jag har aldrig smakat men med tanke på att jag inte gillar fisk så har jag svårt att tänka mig att jag skulle gilla rutten sådan).
    Jag är sugen på lite allt möjligt, pretzels med gräddfil och lök som bara säljs i en specialbutik i Malmö samt i USA tex...

    SvaraRadera
  19. ja inte surströmming i alla fall!!!!!
    men semlor är gott!

    SvaraRadera
  20. Hej där! Va fint du gjort på din sida! Nu är jag tillbaka igen med lite inlägg, få se hur länge det varar den här gången....
    Delikatess var det.... grillad tonfisk underbart!!! Det kan jag längta efter.
    Ha en underbar kväll!
    Carina<3

    SvaraRadera
  21. Surströmming har jag ätit två gånger, första och sista...
    Ska det vara riktigt lyxigt kan jag tänka mig litet rysk kaviar, helst med stora korn, så att det "smäller"när man biter i dem...mmmm!
    Det har inte blivit så många gånger i livet, men när min man jobbade litet i Polen på 80-talet (han ritade hus) kom han ibland hem med litet kaviar!
    Ha det så gott!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  22. Inte surströmming iaf;)

    Scampi, stora vitlöksoliver, löjrom, ostar, vin mm mm
    Jag är glad att våra yrkesfiskare får fortsätta fiska/jobba!

    SvaraRadera
  23. aldrig surströmming, nejdå, har väl annars inget speciellt som jag absolut måste ha
    kramar

    SvaraRadera