tisdag 13 december 2011

Saffransskorpor

10 minus visade termometern i går morse. Blev lite kall och röd om näsa och kinder på promenaden. Uppfriskande, och har man dessutom sällskap så blir stegen lättare. Längre fram på dagen steg temperaturen och det började töa.
"Ååå har du bakat saffransskorpor" sa "kidsen" när dom kom från skolan. Dessa skorpor älskas av mina barn och jag bakar flera omgångar varje jul. Dock har jag ”byggt om” receptet lite eftersom min dotter är allergisk mot bl.a. ägg och mandel. Originalreceptet ser ut så här :

Ingredienser

100 g smör (smält)
2 ägg
1/2 dl strösocker
3/4 dl sötmandel (hackad)
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
0.5 g saffran
1 sockerbit

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°
2. Vispa ägg och socker
3. Rör i fettet
4. Blanda mjöl och bakpulver
5. Stöt saffran + 1 sockerbit i en mortel. Rör ner i mjölet
6. Arbeta ihop en deg och rulla ut till tre längder. Lägg på plåt och platta till
7. Grädda i 10 minuter
8. Skär längderna i sneda bitar och vänd upp snittytan
9. Rosta i ugnen i 175° 8-10 minuter. Vänd kakorna efter halva tiden

Dagens kloka…
Man kan vara i balans med sig själv,
även om man väger för mycket

32 kommentarer:

  1. De där ska jag testa på, lät himlarns gott!
    Nu ska jag i säng, det är liksom hög tid för det nu:)
    Sov gott vännen/kram♥

    SvaraRadera
  2. Lät ju mycket gott, måste nog prövas! Här sitter jag inpå småtimmarna och blir hungrig....
    Måste skynda mig till sängen innan suget styr ut mig till köket;)
    Dröm vackert!
    Marianne

    SvaraRadera
  3. Åh, så gott! Önskar att jag kunde sträcka ut handen och plocka en skorpa ur din burk! =)
    Kram, godmorgon och Lucia på dig! ♥

    SvaraRadera
  4. Tack för det! Saffransskorpor ska det bli.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Igår morse hade vi +7 och idag +3, märligt decemberväder, men passar mig rätt bre efterom jag inte gillar vinter.

    SvaraRadera
  6. Det lät både gott och enkelt.
    Måste testas. Tack för receptet!
    Ha en fin luciamorgon!

    SvaraRadera
  7. Dom ser ju goda ut, Men ajg gillar inte saffran! Vanliga bullar är bäst.
    kram och en skön Lucia dag!

    SvaraRadera
  8. Saffransskorpor är härligt goda. Tack för receptet och nu är det endast tiden som avgör om det blir några bakta :)
    Ha en fin dag. Kram

    SvaraRadera
  9. Det var ju ett år sedan jag smakade på dina skorpor. Jag tycker det börjar att bli dax igen ;)
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Både ser och låter gott med saffransskorpor :-)

    SvaraRadera
  11. Oj va kallt ni har !!
    Här känns det som höst bara...
    Ha en fin dag.
    Kram Helene.

    SvaraRadera
  12. En dubbel sats saffransskorpor har gått åt här, men borde nog bake en ny omgång, eller inte... ;-P KRAM

    SvaraRadera
  13. Saffransskorpor är ett måste, såååååå gott;))

    kramizzzzzz

    SvaraRadera
  14. Låter gott, både graderna och skorporna.
    Kram

    SvaraRadera
  15. Det ser gott ut! Jag brukar mest ha saffran i mat, dock. :)

    SvaraRadera
  16. Jag tar nog vanliga skorpor i stället. Saffran är ingenting som faller mig i smaken!
    Ha en fin dag!
    Kramen vännen♥

    SvaraRadera
  17. Dagens kloka, kan inte annat än hålla med!

    Kramkram

    SvaraRadera
  18. Dem är såå goda :)

    Må så gott fina du <3
    Kramar

    SvaraRadera
  19. Jag som älskar saffran, de där skorporna skall jag prova. Maken gillar inte saffran... men ju fler
    blir det till mig ;).
    Ha en fin luciadag.
    Kram

    SvaraRadera
  20. Och jag håller med ungarna:
    -ÅH har du gjort saffransskorpor!
    Det måste jag göra också. Har gjor det en gång tillsammans med min syster och det var så lätt att det var otroligt.
    Och GOTT!

    Hälsningar
    Yohanna

    SvaraRadera
  21. Men jösses vad ni där uppe motionerar nu!
    Skorporna låter mums, du kan ta med dig nån när du kommer ner och fixar mina tottar. :)

    SvaraRadera
  22. Mmmmm, gott, fast just nu hade jag inte känt nån smak i alla fall, men det SER urgott ut.
    Marknaden såg mysig ut, och ni har nästan snö. Lite avundsjuk blir jag av det!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  23. men mums va gott, å tusen tack för det fina hjärtat det kom fram idag:)

    SvaraRadera
  24. Är så sugen på att baka saffransskorpor! Såg Leilas variant på tv häromkvällen, ska kanske testa ditt recept istället? ;)

    Kram kram

    SvaraRadera
  25. här har det varit flera plus, både dagar och nätter
    låter som väldigt goda skorpor
    kramar

    SvaraRadera
  26. Mums Imorgon ska det bakas här med. Det blir första gången jag gör skorpor. Än så länge har det bara varit lussekatter och bullar. Ska bli spännande att smaka av resultatet

    SvaraRadera
  27. Åhh, banne mej om jag inte ska ta och prova dom där skorporna!
    Vi tokälskar lussebullar härhemma. Det är något alldeles extra juligt med saffran, tror jag!

    Dagens kloka gillar jag. Även om jag av erfarenhet vet att det är en aning lättare att vara i balans med sig själv om man inte väger alltför mycket...

    Kram och tack för att jag alltid blir lite gladare när jag läser din blogg!

    SvaraRadera
  28. Jag har aldrig bakat skorpor över huvudtaget. Kanske dags??
    Kram!

    SvaraRadera
  29. Vi hade -15 grader igår morse men innan dagen var slut var det plusgrader och slask igen. Jättetråkigt väder!! Ha en fin onsdag. Kram

    SvaraRadera
  30. Saffransskorpor är sååå gott!

    Tack fina du för din peppande kommentar. Det värmer så! Tack!

    Kramar

    SvaraRadera
  31. Åh, det lät gott! Jag brukar baka mandelskorpor efter min mammas recept, men det är kanske dags för lite variation...
    Kram, Monica

    SvaraRadera