onsdag 29 augusti 2012

Lavendelskorpor

Jag har bakat lavendelskorpor.
Ärligt talat så är dom snart slut.
Dom är försvinnande goda.
Fast det är jag ensammen om i familjen att tycka.
Gör inget! Då får jag ju ha dom för mig själv.

Receptet har jag fått av bloggvännen Miss Juni.

100 g sötmandel
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk torkade lavendelblommor
100 g smör
1½ dl strösocker
1 ägg
1 äggvita

Värm ugnen till 175g. Mal hälften av mandeln, grovhacka resten och blanda båda delar med mjöl, bakpulver och lavendelblommor.
 
Rör smör och socker poröst. Arbeta ner mandeln och ägget. Dela degen i tre delar, rulla dem till 30cm längder. Lägg på smord plåt, platta till, pensla med äggvita och grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
 
Ta ut plåten och sänk värmen till 100g. Skär längderna i bitar och torka skorporna med luckan på glänt i minst 30 min.

Dagens kloka…
Egna skorpor är bättre än andras piroger

28 kommentarer:

  1. Kanske dags att ge sig ut i rabatten och skörda...

    God morgon och fin onsdag!

    SvaraRadera
  2. Perfekt att få ha skorporna för sig själv:)
    Har aldrig smakat dem och är förvånad att man kan göra så mycket av just lavendel!
    Kram♥

    SvaraRadera
  3. Jag är alltid Tacksam för nya recept.
    Ska skörda lite idag och prova! Kram :)

    SvaraRadera
  4. Mums. Här hade gubben ätit upp dem fortare än kvickt. Kram

    SvaraRadera
  5. Låter väldigt spännande! Tur att du är ensam i familjen om att gilla dem, hehe.
    Natti natti!

    Sv: Haha, jag hade tänkt komma in med lite mer positiv attityd än så... Fast kommunen är kommunen så vecka två åker den väl upp. ;)

    SvaraRadera
  6. hi hi perfekt att hitta ett recept som man själv gillar å inte restena av familje, här brukar jag itne hinna med innan burkarna är tomma, så jag kanske skulle testa detta... ;-D KRAM

    SvaraRadera
  7. Jag gillar oxå. Jag kan hjälpa till att äta. De var alldeles superduper goda!

    SvaraRadera
  8. Så fint du förvarar dom! Hoppas att du får en fin dag. Milla

    SvaraRadera
  9. Lavendelskorpor åt jag i fjor på "Åbergs Trädgård", en berömd plantskola på Österlen. Jag minns än hur goda dom var!
    Mellandottern har lavendel i sin trädgård! Hmmm...
    Kram, vännen! Monica

    SvaraRadera
  10. Kan man använda vilken sorts lavendelblomma/träd/buske som helst? ;-)

    SvaraRadera
  11. Tack för receptet...det lät verkligen GOTT !!
    Ha en fin dag.
    Kram Helene.

    SvaraRadera
  12. Hihi...DEt är ju bra :)
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  13. Härligt att få hela burken för sig själv ;)
    Tack för receptet!

    Ha en bra dag!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  14. Härligt med ett nytt recept...man tackar!
    Här hemma är inte risken särskilt stor att det som man bakar får vara ifred. Vad fint du har det i din "bakvrå". Här är man ju fortfarande hemma och tar det lugnt. Kanhända att det blir en plåt av dina skorpor...yammi...

    Puss å kram

    SvaraRadera
  15. Det ser gott ut . Har aldrig smakat såna .
    Just nu sitter jag och smaskar i mig prinsesstårta från gårdagens kalas . Gott det med ;)
    Kram ♥

    SvaraRadera
  16. Har aldrig ätit sådana men tack för receptet. Får se om jag vågar baka dom.
    #attvaratalanglösnärdetgällerbakning

    Kram

    SvaraRadera
  17. Halloj!
    Inte mycket tid till att baka nu, ska föresten inte ha kakor osv... men iaf....
    Kram

    SvaraRadera
  18. vad bra att det bara är du som gillar skorporna för då får du ha burken för dig själv :)
    kramar

    SvaraRadera
  19. mmm va gott det lät tack för receptet:)bra att få ha sina goda saker för sig själv:)

    SvaraRadera
  20. Låter gott ...tack för receptet
    Kram Rosa

    SvaraRadera
  21. Smakar inte det lite som att äta en torr tvål? :-) Kram

    SvaraRadera
  22. Åååh, så fina dom såg ut!
    Och vilken fin burk du pyntat till!

    Hahaha...skrattar gott åt kommentaren: "Smakar det inte lite som att äta en torr tvål?"
    Hi!

    Kramis!

    SvaraRadera
  23. Kanske man kan få sig en liten smakbit innan man "ävles" och ställer sig och bakar dem? ;)
    Kram

    SvaraRadera
  24. Låter jättegott!
    Vi säljer lavendel i lösvikt och en dam i huset bredvid butiken har bakat lavendelkakor och bjudit oss på, hur mumsigt som helst, så jag kan verkligen tänka mig att skorporna är goda.

    Bra ordspråk! Fast de e klart, piroger är ju bra gott...

    Kram Anncathrine

    SvaraRadera
  25. De där skorporna ska jag också baka. Vilken tur du har som är ensam om att gilla dessa små läckerknapror.

    Kram

    SvaraRadera
  26. Lavendelskorpor har jag aldrig smakat, men det låter gott!
    God natt!

    SvaraRadera