lördag 26 juni 2010

Midsommardagen

Midsommarafton firade vi med goa vänner men på grund av att 3/4 av oss vuxna skulle jobba så blev det en tidig kväll. Nåväl, vi åt och drack och hade en trevlig kväll tillsammans ändå.
Receptet och bilden på efterrätten har jag snott från ICA buffe tidning.
Moussetårta med jordgubbar & rabarber
Ingredienser:
• 3 dl skalad och skuren rabarber (ca 200 g)
• 1 dl strösocker
• 3 dl tjock vaniljkräm (t ex marsànkräm)
• 2 färdiga tårtbottnar
• 1 l jordgubbar
• 200 g naturell färskost av philadelphiatyp
• 1 1/2 dl vispgrädde
• 1 dl strösocker
• 6 gelatinblad
• 1/2 l blandade färska bär till garnering
Gör så här
1. Koka rabarbern med sockret till en mjuk kompott. Låt kallna. Blanda den med vaniljkrämen, hemlagad eller tillagad enligt anvisning på förpackning.
2. Lägg den ena tårtbottnen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Bre på rabarber- och vaniljsmeten. Lägg på den andra tårtbottnen.
3. Snoppa och mixa jordgubbarna släta med stavmixer eller i matberedare.
4. Vispa ihop färskost, vispgrädde och socker till en slät massa. Vänd ner de mixade jordgubbarna i ostsmeten. Vispa slätt.
5. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Ta upp och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinet i lite av jordgubbssmeten. Blanda ner resten av smeten. Häll smeten ovanpå tårtan. Ställ kallt 2–4 timmar.
6. Garnera tårtan med de färska bären strax före servering

Jag gjorde tårtan kvällen innan och garnerade den innan den skulle serveras.

8 kommentarer:

  1. ....och den var SÅ god!
    Tack än en gång för en jätte trevlig kväll.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Efterätten ser rikgtigt smarrig ut.Ha en fortsatt bra midsommardag.Kram :)

    SvaraRadera
  3. Ser ju helt gudomlig ut! =) och Camilla intygar ju dessutom att den var god...Måste alltså provas! Får sätta mannen i arbete, ja, för jag gillar ju inte att baka...=)
    Hoppas att du haft en härlig midsommar! Och ursäkat min frånvaro...har varit mycket nu...=/
    Kram på dig vännen!

    SvaraRadera
  4. Jag blev helt sjuk av senaste Buffé där var ju hur många smarriga tårtor som helst! Din ser ubersmarrig ut med, mmmm.

    Sv: De frågorna som mamma har vet man oftast inte svaret till, typ hur gammal är staden Elsöv, vem har namnsdag 6 maj osv. Därav raset. Men nästa år så... :)

    SvaraRadera
  5. Den såg himla god ut! Mumsig!!

    SvaraRadera
  6. De här tidningarna har ibland riktiga höjdare!! Åt själv en förrät från Coop's mattidning :-)

    SvaraRadera
  7. Mmmmmmmmumsans, det där receptet blir snart mitt om en liten stund, måste testas snarast;))
    krammizzzzz

    SvaraRadera
  8. Så vacker den blev! Och säkerligen god också ;)

    SvaraRadera