torsdag 20 december 2012

Krönika

Läste en sån bra krönika i Aftonbladet som Alex Schulman skrivit. Under tiden jag läste så log jag och tänkte,
karln har fasiken rätt!

Julbord - ett annat namn för ”barnmat”
Jag är ingen van julbordsätare. Jag var länge av åsikten att julbord äter man på julafton – och på juldagen, skulle det hända att det blev nåt över. Men jag har förstått att det är en folkrörelse där ute. Fungerande människor som väljer julbord flera gånger innan jul – de äter med jobbet, de äter med familjen, de äter med kompisgänget. De här människorna tycks ha julbordet som livsstil under december månad.

Jag var på julbord igår i centrala Stockholm. Det var först när jag kom dit som jag förstod att det kostade 800 kronor. Inte per sällskap, utan per person. Man skulle kunna tycka att det är i saftigaste laget, särskilt eftersom julbord är en lite finare omskrivning av det som vi alla andra dagar om året kallar för ”barnmat”. Stora byttor med köttbullar och prinskorvar stod uppdukade på ett bord. På ett annat såg jag risgrynsgröt. På ett tredje fanns mackor. Jo, det är sant. Tanken var alltså att man skulle breda sig en macka och ta på lite ost. Lite längre bort stod lutfisken. Lutfisk är gjord på en fisk som heter långa som är så osmaklig att svenska fiskare inte ens tar upp den längre. Men på svenska julbord står den som festlighetens absoluta flaggskepp, serverad med bechamelsås som alltså inte ens är en sås. Det är väl en redning? En grundsås?

Jag frågade häpet om det inte fanns annan mat, jodå, där borta finns det kallskurna, meddelade en servitris. Mycket riktigt, lite längre bort fanns ett hopkok av det absolut billigaste och enklaste som finns att få tag på i matväg i Sverige. Jag såg ett fat med ägg – någon hade hårdkokat dem, skalat dem och delat dem mitt itu. Jag såg kokt potatis. Jag såg olika burkar av sill, havets råttor, inlagda i olika såser. Jag såg olika variationer av de billigaste delarna av grisen. Jag såg svål och fett och flott och gris, men jag såg ingen god mat, trots att jag letade på varje bord.

Jag plockade på mig fyra, fem köttbullar och några prinskorvar och så tog jag en macka och satte mig ner. Det var en märklig känsla – Jag äter i regel inte den barnmat jag lagar till min dotter, men nu satt jag plötsligt med slips och kavaj och åt köttbullar på fint porslin för 800 kronor.

Och jag tittade mig omkring, såg uppsluppenheten och gemytligheten. Folk åt sina prinskorvar med glädje. Och jag förstod: jag är en ensam klok människa i en värld fylld av galningar

Visst ligger det något i det han skriver?
 
 
Dagens kloka…
Folk oroar sig över vad de äter mellan jul och nyår, men de borde verkligen oroa sig vad de äter mellan nyår och jul

21 kommentarer:

 1. Det ligger otroligt mycket i det men tack och lov finns det lax och lite annat ;-)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag skulle ALDRIG betala 800 kronor för ett julbord.
  Inte för nån mat,faktiskt.
  Jo...kanske din nyårsmat som jag fick för nåt år sedan. DEN var värd 800 kronor :)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Jösses, jag gillar inte Schulman men han skriver det jag alltid har sagt!
  Julen är fest och så äter vi sån där skittråkig mat. Var är oxfilén? Såserna som fått puttra i timmar? Snygga uppläggningar?
  Jag försöker att bara äta julmat på julafton, men tyvärr så skiter det sig. I år blir det nog tre gånger, men det var nära att bli fler.

  SvaraRadera
 4. Ohhh yes!!! Så sant. När jag äter julbord ute så satsar jag därför på den gravade och kallrökta fisken och kalixrom med cremefraiche och rödlök, liksom renmousse och andra (läckra och dyra) delikatesser. Potatis å kalvsylta, leverpastej och dylikt göre sig icket besvär på min tallrik... KRAM!

  SvaraRadera
 5. Den var bra :)) jag o mr i huset var lite oense om att gå ut o äta julbord/jag äter så lite från det enorma utbud att jag inte tycker det är värt 500 kr! Medans mr tyckte att man betalar ju för service o porslin etc...men jag vann denna ggr :) men 800 hu!!ha en fin Torsdag kram Jessica

  SvaraRadera
 6. 800:- för ett Julbord ?? var det på Grand ?

  jag älskar köttbullar och tycker inte det är barnmat

  SvaraRadera
 7. Mmm...det ligger verkligen nå't i detta :)
  /Kram

  SvaraRadera
 8. Haha! Visst har han rätt. Men jag skulle aldrig i livet betala 800 spänn för ett julbord. Har sett att vissa svenska restauranger här nere tar runt 40 euro, även om det är typ halva priset skulle jag inte betala det heller.
  :-)

  SvaraRadera
 9. Jisses, han skriver ju mitt i prick! helt galet är det! Men i sanningens namn - jag skulle ALDRIG betala 800 spänn för att gå på julbord!

  Kram på dig fina! ♥

  SvaraRadera
 10. OK, OK, OK, han har rätt - delvis! För jag gillar mycket på julbordet...
  Sillinläggningar med ägghalvor och mitt hembakade grova bröd, min hemgjorda leverpastej med heminlagda rödbetor och så, bästa av allt, julskinkan med hemgjord Colmans senap!
  Då kommer jag upp i en summa på kanske max 50 kronor... 800 är ju löjligt!
  Och det äter vi på julafton och så lite rester på annandagen...
  För på juldagen vankas det kalkon, hasselbackspotatis och diverse tillbehör och till sist ris à la Malta, mmmm!
  Så det så!
  Nästan-jul-kram, Monica

  SvaraRadera
 11. Jag skulle aldrig betala för julbord, vi blir ju bjudna på det...men jag gillar själva konceptet, med en blandning av lite olika grejor, även om jag själv äter mest köttbullar, prinskorv och ägghalvor ;)

  SvaraRadera
 12. Ja , en del sanning i det han skriver .
  Och 800 kr för ett julbord , det var hutlöst !
  Man orkar ju inte äta så mycket heller .
  Vi brukar bli bjuden genom makens jobb på julbord . Det är alltid trevligt och gott ;)
  Kram ♥

  SvaraRadera
 13. Så sant. Man skulle kanske slå sig på julbordsservering vid juletid. Ha en fin kväll. Kram

  SvaraRadera
 14. Vill tillönska dig en riktigt God Jul med allt som hör därtill/Kram Lussan

  SvaraRadera
 15. 800 kr för julbord är dyrt och då måste det vara på en bättre restaurang. Kanske är han orutinerad och tittar bara på bordet "längst ner" som brukar börja med mängder av sill.....
  På våning 2 brukar delikatesserna finnas, iallafall när jag varit på julbord, allt ifrån färska räkor, till hjortfilé , smarriga pateér mm. Men tvärtemot honom så gillar jag faktiskt härlig köttbullar! //M

  SvaraRadera
 16. mycket bra skrivet å himla kloka ord, tack för lånet jag kopierade din text rätt av tog bara bort en rad om spyor ;) kramen

  SvaraRadera
 17. Mycket bra tankar...den krönikan skulle min son gilla. Han skulle aldrig få för sig att betala en krona för att få äta julbord. Han säger att mammas julbord är det bästa med potatisgratäng, rostbiff, fläskfilé, kycklinfilé, potatissallad, biff, sallad......mums.

  Redan fredag om några timmar....

  Kram

  SvaraRadera
 18. Jag kan hålla med om att 800 spänn är mycket för ett julbord men det andra håller jag inte alls med om! Det finns SÅ mycket gott på ett julbord!
  Kram

  SvaraRadera
 19. Japp, jag håller med helt och hållet. Jag har inte varit ute på restaurang och ätit julbord på 20 år! Jag typ, gör det inte. Och när jag ser löksill på samma tallrik som citronfromage så vänder det sig i min mage.....och då tänker jag på alla som svälter. Nix, inget julbord för mig. Inte på det viset i alla fall.
  Kram

  SvaraRadera
 20. Sv: Tack! Det är alltid trevligt när folk är oroliga för en. :)

  SvaraRadera