söndag 15 december 2013

Julbord

Häromdagen läste jag hos en skånsk bloggvän att hon hade grönkål i sitt badkar?!
(dom är lite tossiga dom där skåningarna)
(Bilden har jag lånat snott från Åse)
Kålen skulle ligga där och bada innan den skulle repas, kokas i skinkspad stekas i smör och kryddas, för att sedan formas till bollar. Jag har trott att det var typiskt skånskt att ha kål på sitt julbord men det är visst någonting som kommer från Halland.
Har du något på ditt julbord som är typiskt för ditt landskap?
På vårt julbord finns fatost och blana.
Som det står så här om på wikipedia:
 
Blana är en blandning av vispad grädde och messmör som brukar finnas på de ångermanländska julborden. Grädden vispas tjock och blandas med messmör till önskad smak. Ofta strös en nypa kanel över blandningen vid servering

Fatost är en specialitet från norra Sverige , som vanligen äts runt jul . Receptet varierar, men den består oftast av mjölk , löpe , sirap , socker , vetemjöl och ägg . Kanel och kardemumma är också vanliga.
 
Dagens kloka…
Folk oroar sig över vad de äter mellan jul och nyår, när de borde oroa sig över vad de äter mellan nyår och jul 

18 kommentarer:

  1. Aha!!! Batman har snackat om att ha grönkål (för första gången tror jag... har dålig koll på allt annat än äggen och ostarna) på julbordet. Hans farmor är från Krika, ett samhälle som ligger på Hallandsåsen... alltså på gränsen till Halland). Jösses, det slog mig precis att jag är gift med någon som nästan-nästan till hälften är "utlänning" ;) ;)
    Annars har vi rödkål och brunkål på julbordet.
    Ja, vi har en massa ätbart och oätbart på bordet. Hahaha!

    SvaraRadera
  2. Mamsegull är från Åland och har "plågat" oss med morots- och kållåda. Har aldrig varit min grej.

    SvaraRadera
  3. Du menar alltså att inte alla slutar bada i mitten av december och låter kålen ta plats??
    På lilledagen får vi åter tillgång till badkaret och kan julbada. Så det gäller alltså bara skåningar och hallänningar?!
    För det är faktiskt hallänningar som tagit med sig grönkål/långkål.

    Blana och fatost har jag aldrig hört talas om.
    Men vad äter man "till" det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det äter man tillsammans med allt det övriga som tillhör julbordet.

      Radera
    2. Men tillsammans med nåt?
      På bröd, till skinka, med köttbullar??

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    4. Ja :) Man kan ha det på jultalriken eller på tunnbrödet eller vörtbrödet :)

      Radera
  4. Jag kan inte komma ihåg nåt från min barndom som inte finns på alla julbord (som om jag vet vad som finns på alla julbord? Haha!). Men ifjol när vi firade jul i Kalmar så fanns det småländska kroppkakor på bordet. Ovanligt (för mig) och jättegott :-)

    SvaraRadera
  5. Jag är inte så förtjust i julmat men just den halländska grönkålen är god.

    Kram och trevlig tredje advent!

    SvaraRadera
  6. Vet faktiskt inte vad som är typiskt skånskt…kanske att det är mycket helt enkelt. Mycket av allt. Brunkål…? Har ni det där uppe i norrland?

    Kram cecce

    SvaraRadera
  7. I makens hem (han kommer från Helsingborg) åts det alltid långkål till jul och det har han tagit med sig till vårt julbord och alla barnen älskar det! Jag - sådär...
    Långkål är grönkål, först kokt i skinkspadet, senan stekt långsamt, jättelänge, under ständig tillsats av vispgrädde! På det viset blir man av med alla vitaminer och får en massa nyttigt fett istället...
    Annars har vi t.ex. alltid leverpastej, där receptet kommer från mina farföräldrars gästgiveri i Råneå, så här blandas skånskt och norrländskt!
    Mycket tradition och mycket matglädje!
    Kram på dig, Monica

    SvaraRadera
  8. Det var intressant att läsa om blana och fatost.

    Jag kan inte komma på något som jag tror skulle vara typiskt för norra Bohuslän. Det är väl att det INTE fanns någon form av lax på julborden. Nix pix, det är nytt för mig sen jag växte upp och mina väninnors familjer(i storstan Gbg) alltid hade alla former av lax på julbordet.

    Här är det sillar och lutfisk. Som överallt annars, så det är väl inte speciellt.

    Kram från Agneta

    SvaraRadera
  9. Vi brukar alltid ha något nytt på julbordet, skulle kanske testa fatost eller Blana i år, grönkål fanns aldrig på vårt julbord innan jag hitta den Halländske maken, från början tyckte jag det smakade gräsmatta men idag skulle jag inte vilja vara den förutan. Kram

    SvaraRadera
  10. Ja, blana är ett måste. Men ingen kanel på den!

    Kram

    SvaraRadera
  11. Grönkål har vi aldrig haft, och kommer nog aldrig ha heller. Sötost däremot, grisfötter och älgtunga är våra måsten :-D KRAM och en fin kväll <3

    SvaraRadera
  12. Måtte jag aldrig behöva äta det du kallar blana! Mesost är så fruktansvärt räligt!
    Jag håller mig till småbarnsmenyn på julbordet - köttbullar och prinskorv :).
    Kram!

    SvaraRadera
  13. Det där blana lät ju gör-gött!! Men vad ska man äta det til?? Julskinkan??

    SvaraRadera
  14. Jag tror aldrig ens att jag ätit grönkål! Men jag gillar rödkål å brunkål och vitkål och...kålpudding!
    Surkål har jag ätit en gång för 100 år se´n och vad jag minns så slank det oxå ner! ;)

    SvaraRadera