Vi är ett gäng som äter surströmming tillsammans varje år.
Då äter vi alltid Måsens eftersom en i gänget har anknytning till det familjeföretaget.
Det drivs av två familjer och salteriet ligger på Skallören strax norr om Örnsköldsvik.
Runt Höga Kusten finns en massa lokala surströmmings producenter.
Hur surströmming uppkom finns det många historier om.
En myt är att den uppkom av misstag och under perioder med saltbrist.
Sant är att man syrar strömmingen och att syra mat är en av de äldsta metoderna för att bevara stora fångster.
Röka och torka är de två andra.
En saltlake gör så att syrnings processen startar.
Salthalten hindrar bakterier att växa till och därför håller maten länge.
12 timmar sedan
Jag tror det var ett misstag :)
SvaraRaderaOm surströmming är inblandat kan det aldrig vara tal om en fest! =)
SvaraRaderaHa en bra dag, trots "strömminga".
Maud
Surströmming är ett stort misstag och är inte tänkt som människoföda :(
SvaraRadera