måndag 26 juli 2010

Flyga drake

Jag såg en gripande film igår som handlar om vänskap och svek.
Jag vet inte hur boken är, men filmen var verkligen sevärd.
Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket.
Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.
När Sovjetstyrkor invaderar Kabul och Amir och hans far flyr landet för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna. Men han kan inte lämna minnet av Hassan bakom sig.
Flyga drake är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner och fädernas makt över sina söner - deras kärlek, uppoffringar och lögner. I bakgrunden står historiska händelser som inte tidigare berättats på detta sätt, boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till det ödelagda land som det är idag.
(Recension från boksidan.net.)

13 kommentarer:

 1. Jag läste på någons blogg att boken var jättebra, och hon var spänd på om filmen skulle vara lika bra.

  SvaraRadera
 2. Ja,det finns mycket bra filmer :) Men jag tittar inte på tv så ofta.Men den där filmen verkade bra :) Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
 3. Jag har boken, både den & fortsättningen: Solens rike (tror jag den heter). Men har inte blivit färdig att läsa den färdig, och vi har haft filmen hemma länge, länge...men jag har inte blivit färdig att titta på den. Nu måste ju jag oxå se den, när du säger att den var så bra!

  SvaraRadera
 4. Jag har hört mycket gott om den boken, får väl ta att läsa den en dag. Ska tydligen finnas en uppföljare med.

  SvaraRadera
 5. Jag har läst ... nä lyssnat på boken. Samma författare har skrivit boken "Tusen strålande solar" och den var ännu bättre tycker jag :-)

  SvaraRadera
 6. Min mamma pratade oxå om den filmen, hon hade med sett den igår. Oftast så ratar vi dramafilem då vi tycker de blir för "tunga" men den här borde vi nog ha sett. Vi såg istället en skitdålig filmatisering av en av Läckbergs-böckerna...
  Kram Malin

  SvaraRadera
 7. Jag hade ingen lust att se den igår, var inte på humör.
  Kul med oväntat besök. Visst är ostkrokar gott. Kram Madde

  SvaraRadera
 8. Åh, vill både läsa och se!!! Låter så bra! =)
  Kram

  SvaraRadera
 9. Dottern har sett filmen, den var visst sorglig...& bra.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Sv: Tyvärr hotade någon att anmäla mig för barnarbete så jag vågar inte ta in den lilla som hjälp. Och det var så jobbigt att gå själv med den låga gräsklipparen... den tog ganska dåligt dessutom.

  SvaraRadera
 11. Oj då...nu har jag visst både en bok som jag ska läsa OCH en film.
  Tack för tipset!
  God morgon!

  SvaraRadera
 12. Boken var också jättebra. Jag såg filmen efteråt, och tänkte att det skulle vara svårt att fatta allt om man inte läst boken...

  SvaraRadera
 13. HEj! Denna film är väldigt stark och beskriver en fruktansvärd situation som människor måste leva i. Jag läste boken först och sen såg jag filmen. Filmen var otroligt start, boken kunde man liksom ta lättare på fast det egentligen är tvärtom.

  SvaraRadera