söndag 23 augusti 2009

♥ Kramar = medicin

För fem år sedan gick jag en kurs i taktil stimulering. Första dagen fick vi en pärm med kurs fakta och en presentation vad taktil beröring egentligen innebär. Där fanns även en liten notis om kramar där det står :
”Kramar är en bra medicin.
Den ger dig energi och ett känslomässigt lyft. Du behöver fyra kramar om dagen för att överleva, åtta för att hålla dig upprätt, och tolv för att växa.
Vetenskapsmän säger att kramar är en form av kommunikation för de kan säga sådant som man inte har ord för. Och det finaste med en kram är att du vanligtvis inte kan ge en utan att få en tillbaka”


Nu är det ju inte så att jag tror att man går och dör om man inte får fyra kramar om dagen. Självklart inte. Men om man får det, så tror jag att man mår bättre.

Beröring är viktigt för att man ska må bra. Huden är kroppens största sinnes organ och vid beröring frigörs vårt ” lugn och ro ” hormon.
Det finns forskning som visar att när vi kramas så höjs oxytocin halten i blodet. Och stresshormonet cortisol sänks. Och det är bra för vårt blodtryck och för vårt ♥

I samband med den här kursen fick jag höra en berättelse om ett barnhem där det stod flera spjälsängar i ett rum. Bredvid sängen som stod längst ut mot dörren fanns en stol. På den stolen brukade städerskan sitta och ta igen sig en stund varje dag. Och varje gång hon satt där så strök hon det lilla barnet som låg där och pratade lite med henne.

Det visade sig senare, jag tror det var ett tv-team, som skulle göra ett reportage om missförhållandena på barnhemmet, att alla barn var jätte apatiska och misskötta. Det barn som var minst apatisk var hon som låg bredvid dörren. Och dom kunde inte förstå varför. När dom sedan fick höra om städerskan så förstod man. Den lilla flickan fick mer beröring och bekräftelse än de övriga barnen.

Jag har läst någonstans att barn som får välja mellan mat eller fysisk närhet, väljer fysisk närhet.
Beröring är mat för själen.
♥ kram på er ♥ alla ni som tittar in hos mig.

">

4 kommentarer:

 1. Håller helt å hållet mä dej!

  KRAAAAAM ;o)

  SvaraRadera
 2. Det var kloka ord från en klok kvinna.
  Jag ger dig fyra kramar i dag.
  Nä,förresten. Du får fem :)

  SvaraRadera
 3. Är det verkligen 5 år sedan du gick den kursen!? Herre gud vad tiden går. Alltså är det 5 år sedan vi var och spådde oss och fikade på stan?? Ojojoj.

  SvaraRadera
 4. Mona; då är det på tiden att vi tar en repris :)

  SvaraRadera